Visst är det fantastiskt att man nu kan läsa i nyheterna att delfiner har börjat synas i Venedigs kanaler igen! Vattnet har blivit så klart att man kan se botten i kanalerna & man kan till och med se en massa fiskar som simmar runt. Mitt hjärta tar ett glädjeskutt över sådana här nyheter – det kan inte bli tydligare för oss människor vad vi faktiskt håller på med i vårt ändlösa GÖRANDE.

Globala nyheter och tidningar visar satelitbilder på skillnaden i utsläpp före & efter coronaviruset. Det är en ENORM skillnad. Jag såg en dokumentär ifrån Wuhan där en kvinna faktiskt talade om att det var så ovanligt vackert väder, de kunde se SOLEN för första gången på åratal bara på grund av att utsläppen tillfälligt upphört! Och hon var så ledsen för att de inte fick gå ut i det fina vädret.

Tänk vad mycket vi tar för givet – en sån grundläggande sak som att kunna se solen varje dag. Visst är det märkligt att vi har byggt upp en värld där vi har bortprioriterat solen till förmån för masskonsumtion, pengar & produktivitet. Och resten av världen trycker på, vill ha mer, billigare, snabbare, ”extra allt”. Vem bryr sig om solen, eller att andra människor lider när de tillverkar våra kläder? Den inre stressen & oron över den egna överlevnaden går före allt & alla andra…

Vi har alla fastnat i det här hjulet av att göra, göra, göra. Vi värderar bara fysiska ting & yttre framgång. Självförverkling handlar numera bara om vad vi uppnått, och inte om en inre känsla av frid,tacksamhet eller glädje. Vi strävar, kämpar & tvingar oss fram – vi SKA ha det vi vill! (Och får vi inte det så blir vi sorgnsa in i själen, vi känner oss värdelösa i den vi Är…). Det är som att vi alla blivit lurade att tro att vi ”har rätt till” att få allt vi vill ha & drömmer om. Det är vår mänskliga ”rättighet” att konsumera, förbruka, överleva före andra osv. Hela världen pratar om toapapper just nu – det är ganska komiskt – ”Utan toapapper kommer vi alla att dö!”

Låt oss ta den här välbehövliga & i Själen efterlängtade PAUSEN som en chans att göra något RIKTIGT,RIKTIGT FINT för varandra, mänskligheten i stort & Moder Jord

Om vi ska vara ärliga, visst har mänsklighetens hjärtan & själar LÄNGTAT efter att få komma ur vår paralyserande rädsla som vi befunnit oss i under väldigt lång tid?

Vi är utmattade av att ständigt se till vår egen överlevnad, att alltid behöva vara beredd på svårigheter, attack och nöd. Vi har blivit allt mer ensamma & isolerade.

Vi drömmer alla om en tid då vi istället kan få uttrycka all den KÄRLEK & OMTANKE vi har inom oss! Vi VILL INGET HELLRE än att få BIDRA till en bättre värld för alla & oss själva. Vi är ALLA fullkomligt UTSVLUTNA PÅ HÖGRE MENING i tillvaron. Vi VILL rikta vår blick mot andra istället för oss själva, det finns inget mer meningsskapande än att ge av sin kärlek, service & tid till andra – och att de faktiskt TAR EMOT våra gåvor till dem! För det är där livets flod börjar flöda – när vi både GER & TAR EMOT!

En sak med dessa nyheter som jag tycker är väldigt talande – det är att skiftet kom omedelbart – det krävdes bara några dagar med minskat utsläpp & påfrestning ifrån oss människor för att vattnet och luften skulle klarna avsevärt. Det betyder såklart inte att alla gifter man inte ser med ögat har försvunnit, men synliga resultat kom förvånansvärt SNABBT.

Moder Jord, och hela mänskligheten behöver verkligen en PAUS. Vi har nu tvingats att stanna upp. I början skaver det – rädsla, oro, stress & panik fyller just nu vårt kollektiva fält. Men om vi accepterar den här välbehövliga VILAN, så kommer vi ganska snart att finna oss själva igen. När allt det yttre bruset tystnat, så kan vi plötsligt höra våra egna hjärtslag igen. Den yttre bristen på distraktion gör att vi finner vårt inre centrum igen!

Vi har av Universum fått en chans här, att verkligen släppa taget om ALLT det gamla. Bara VARA, vi varken ska eller måste göra någonting. Förlusten av kontroll är bara en illusion, tills vi accepterar att allt vi behöver göra nu är att andas, måna om varandra & vila. När hände det globalt sett senast? 

Ikväll ska jag äta en fin Equinox middag med min man & dotter. Min man har byggt om vårt kök till ett kontor & vi inväntar besked om när skolan skall stänga. Gatorna ekar tomma och min mamma ”får” inte handla mat själv på grund av smittrisken. Jag själv har varit sjuk i 3 veckor med influensa & hosta, blivit undersökt av en läkare med visir och skyddskläder. Den vänliga läkaren förklarade att det i detta läge inte spelar någon roll om jag har fått viruset eller inte, hon kan inget göra för att hjälpa. Det finns ingen anledning till oro – det är bara att acceptera och gilla läget. En stor del av hela den här kollektiva upplevelsen är ovissheten, att inte veta, att inte ha kontroll. Allt är okej ändå, om än lite nytt & märkligt. Vi gör vad vi kan, förundras & försöker att inte dras med i hamstrandet.

Efter middagen ska vi spela spel & ha lite sedvanligt ”fredagsmys”. Igår gjorde vi läxorna och skrattade så vi kiknade under tiden. Det finns så mycket glädje, kärlek & närhet nu. Vi ringer varandra oftare & vi hör talas om folk som åker över halva stan med några toarullar till släktingar i ”nöd”. Vi handlar åt våra äldre grannar, och applåderar i 1 minut per kväll på balkongen för alla vårdpersonal i Sverige tillsammans med våra grannar.

Vi ses i etern kära vänner! / Kram Åsa Miljand, www.nyajorden.se